Inrikes.

2019-06-18 09:00
Fatemeh Khavari / Riksdagshusets åhörarplatser fylldes av afghanska flyktingar under debatten om situationen för ensamkommande 2017. Bild: Claudio Bresciani/TT
Fatemeh Khavari / Riksdagshusets åhörarplatser fylldes av afghanska flyktingar under debatten om situationen för ensamkommande 2017.
Puffetikett
Dagens ETC

”Katastrof om tillfälliga asyllagen förlängs”

Den tillfälliga lagen som infördes 2016 har minskat asyl­invandringen till Sverige. Priset är ett stort mänskligt lidande, menar de och frivillig­organisationer och asylrättsaktivister Dagens ETC har talat med. I dag röstar riksdagen om att förlänga lagen.

Den tillfälliga asyllagen infördes i juli 2016 och hade som syfte att minska asylinvandringen till Sverige. Efter att den till­fälliga lagen infördes har antalet asylsökande som kommer till Sverige minskat. Under 2017 kom omkring 26 000 asyl­sökande till Sverige, jämfört med 2015 då knappt 163 000 personer sökte asyl.

– Den tillfälliga asyllagen har orsakat ännu mer lidande hos de asylsökande och skapat ett skuggsamhälle där unga pappers­lösa hamnar i risk­miljöer med droger, hemlöshet och människohandel. Dessutom bryter lagen mot det som står i FN:s flyktingkonvention om att ge skydd till människor på flykt, säger Fatemeh Khavari, grundare av organisationen Ung i Sverige.

Hon ska själv vara på plats när riksdagen röstar och säger sig hoppas att lagen inte förlängs.

– Det är helt galet att tro att en ung människa som flytt för sitt liv ska kunna bygga upp ett nytt sammanhang på 13 månader – och sen skickas tillbaka till samma livsfarliga land den flytt från!


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Fruktansvärd ovisshet”

Sveriges Kristna Råd har skickat en skrivelse till riksdagen och uppmanat ledamöterna att inte förlänga lagen.

– Många av våra församlingar runt om i landet jobbar med ensamkommande barn och vuxna och har sett hur fruktansvärt det är för dem att leva i den ovisshet och osäkerhet som lagens praxis innebär, säger generalsekreteraren Karin Wiborn.

Den tillfälliga lagen begränsar asylsökandes möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige bland annat genom att ta bort vissa skyddsgrunder.

Huvudregeln är att ge tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta, begränsad möjlighet till familjeåterförening, och skärpta försörjningskrav vid familjeåterförening.

Hon menar att lagstiftningen kring asyl och migration inte kan bygga på tillfälliga lagar.

– Vi vill att man ska gå tillbaka till en generösare asyllag som gör det lättare att få permanent uppehållstillstånd i stället för tillfälligt.

Utvisar till dödligaste landet

Elizabeth Gyllenger, koordinator på organisationen Sverige mot deportationer, tycker att riksdagen måste rösta emot.

– Det skulle vara katastrofalt om den tillfälliga utlännings­lagen förlängs. Det är en hastigt hopkommen lag som skulle ”få stopp” på det stora inflödet av flyktingar vid krisen år 2015. Den medger bland annat att Sverige med tvång kan utvisa flyktingar tillbaka till det land de flyr från, i det här fallet Afghanistan – som toppar listan över världens dödligaste länder enligt Global Peace Index rapport från 12 juni 2019.

Drabbar de som är här

Hon betonar att Afghanistan är det enda landet i världen som har tecknat avtal om att ta emot sina landsmän som blir utvisade med tvång i utbyte mot bistånd – och eftersom Sverige har tecknat just ett sådant avtal med Afghanistan kan afghaner utvisas härifrån med tvång.

– Om den tillfälliga asyllagen förlängs drabbar den inte i första hand de som försöker ta sig till hit nu, eftersom de knappt kommer fram till Sveriges gränser. Det är istället alla de tusentals unga tjejer och killar som kämpat stenhårt de senaste fyra åren för att bli en del av det svenska samhället, och som nu har överklagat sitt beslut i alla instanser som finns, som kommer att skickas tillbaka till krig
i talibanernas Afghanistan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter