Inrikes.

2019-12-06 13:00
Bild: Jeppe Gustafsson/Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Polisens julfest anmäls – efter metoo-skämt och ”torrjuck”

På julfesten för Hälsinglands poliser skämtade en erfaren manlig polis om att metoo gått för långt innan han ”torrjuckade” mot fyra kvinnliga lättklädda kollegor.

Vissa skrattade och busvisslade men polisen Anna Lundgren lämnade festen i tårar. Nu vill hon lyfta debatten om tystnadskulturen inom polismyndigheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Först skrattar jag också, säger Anna Lundgren.

– För jag tror på riktigt att han ska landa i att vi ska skratta åt mäns kränkthet.

Men julfesten i Bollnäs för Hälsinglands alla poliser landar inte alls där – i alla fall inte enligt Anna Lundgren.

Det började bra, berättar hon för Dagens ETC. Det var god stämning i lokalen och talen var bra. Det var när den erfarna manliga polisen ställde sig på scenen stämningen förändrades.

Anna Lundgren skriver på Facebook om vad som hände på scenen: Mannen började berätta om ”hur jobbigt det är när hans egna jag plötsligt anklagas för sexism.” Därefter nämner han enligt Lundgren att fyra kvinnor är hans ”absoluta favoriter”.

Fyra kvinnliga poliskollegor kommer ska sedan ha kommit upp på scenen, i vad Lundgren beskriver som ”högklackat, svarta strumpbyxor, svarta handskar, kortkort, poliskeps a la chippendale och långa blonda peruker.” Enligt Anna Lundgren gör kvinnorna ”ett framträdande med sexigt svängande höfter under sång om bla för låga löner.” Hon fortsätter: ”Någonstans här lämnar jag i tårar medan största delen av publiken jublar och busvisslar.”

Efteråt får Anna Lundgren höra från flera kollegor att mannen senare ”torrjuckar” mot de kvinnliga poliserna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lite har hänt efter Metoo

Anna Lundgren säger att hon efter att hennes inlägg på Facebook fått spridning fått stöd av flera kollegor, kvinnliga som manliga. Men hon berättar också att hon under sina tre år som anställd vid polisen i Hälsingland försökt ta upp frågor om sexism, rasism och fördomar men inte känt sig lyssnad på.

Och hon har varit besviken över att #nödvärn, polisens metoo-uppror som förde med sig en mängd anklagelser om sexuella övergrepp, inte lett till någon förändring på arbetsplatsen. Men hon var inte beredd på en sådan här julfest.

– Han står och pratar om kvinnor som sitt harem! Och det här är en kollega som dessutom är instruktör för distansutbildningen inom polisen, som ska vara en förebild för nya poliser, säger Lundgren.

– Åtminstone de här fem personerna har varit involverade, planerat detta och repeterat det. Att någon inte en enda gång tänker tanken om de ska göra detta, efter Metoo, och efter Nödvärn – jag blir så förbannad.

”Myndighet för lättkränkta”

Men det är inte de fem kollegorna på scenen Lundgren främst vill kritisera utan polismyndigheten i stort – som tillåter detta att hända. På främre raden satt flera av de chefer som ännu inte vill svara på Dagens ETC:s frågor.

– Jag vill lyfta debatten. Problemen med sexism och rasism är inte värre inom polisen än i samhället i stort men vi måste hålla lite högre standard, säger hon.

– Det råder en enorm tystnadskultur inom polisen. Vare sig det rör sig om sexism, rasism, eller o-objektivitet – det går inte att kritisera. Polisen är alltid felfri. Det är myndigheten för lättkränkta.

Anmäler sig själva

Efter skarp kritik på bland annat sociala medier startar polisen en utredning för att ta reda på om något brottsligt begicks under gårdagskvällens polisfest i Hälsingland. Karl von Krusenstjerna, lokal polisområdeschef, var med på festen.

– Vi tar avstånd från det här utifrån polisens värdegrund. Vi har valt att anmäla oss själva i det här fallet för att få en rättslig prövning av om vi har gjort något brottsligt, säger han till Radio Gävleborg.