Klimat.

2019-10-15 16:14
Foto: Tore Meek/TT/NTB
Puffetikett
Dagens ETC

Bara en bråkdel av klädproduktionen hållbar

Bara några få procent av det material som används i produktionen av kläder och textilier är återvunnet. Detta enligt en genomgång av Ny Teknik.

Det talas mycket om cirkulär ekonomi. Men för många branscher är det långt kvar tills orden blir verklighet. Tidningen Ny Teknik har gått igenom ett tjugotal kläd- och hemtextil­märken på den svenska marknaden. Genomgången visar att återvunnet material står för ett fåtal procent av den totala materialanvändningen.

H&M-gruppen uppger att återvunna material i fjol stod för 1,4 procent av materialanvändningen, Hemtex 1 procent, Lindex 4,1 procent, Polarn o Pyret 3 procent, Filippa K 4 procent och Kappahl 1,7 procent. Ikea förefaller ligga bättre till och uppger att 20 procent av textilmaterialet är återvunnet.

Globalt beräknas siffran för återvunnet material inom klädindustrin ligga runt 1 procent.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Bland hindren för ökad återvinning tar Ny Teknik upp bristande klassificering och märkning av material, men också att det behövs kommersiellt gångbar teknik för återvinning i stor skala. Idag finns fungerande tekniker för polyester, men samma sak gäller inte annat material.

– Företagen måste veta att det finns tillräckliga volymer av ett material och att det bär sig ekonomiskt, säger Lisa Schwartz Bour på forskningsinstitutet Rise till Ny Teknik.

För den som vill minska utsläppen från sin klädkonsumtion finns naturligtvis ett alternativ: Att köpa färre nya plagg. 80 procent av klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion beräknas komma från produktionen.

2 procent av utsläppen

Totalt sett står klädkonsumtion för en relativt liten del av de svenska utsläppen av växthusgaser. Enligt Naturvårdsverket är ungefär 2 procent av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp kopplade till hushållens köp av skor och kläder.