Klimat.

2019-10-15 15:33
De företag som inte tar klimathotet på allvar och gör sitt för att minska på utsläppen av koldioxid kommer gå i konkurs, spår riksbankschefen Mark Carney. Till höger ett oljeraffinaderi. Foto: TT/AP
De företag som inte tar klimathotet på allvar och gör sitt för att minska på utsläppen av koldioxid kommer gå i konkurs, spår riksbankschefen Mark Carney. Till höger ett oljeraffinaderi.
Puffetikett
Dagens ETC

Englands riksbankschef skickar klimatvarning till företagen

De företag som inte tar klimathotet på allvar och gör sitt för att minska på utsläppen av koldioxid kommer gå i konkurs. Det är en förutsägelse av Mark Carney, högste chef på Englands centralbank Bank of England.

– Företag som inte anpassar sig kommer gå bankrutt, utan tvekan, säger han i en intervju med The Guardian.

Mark Carney tror att investerare och kunder kommer straffa de företag som inte strävar efter en nollvision när det kommer till koldioxidutsläppen och som exempel pekar han på hur amerikanska kolföretag har förlorat 90 procent av sitt värde. Och inte nog med det, Carney tror även att den gröna omställningen som krävs för att rädda klimatet kan resultera i en omedelbar finanskris.

– Ju längre tid omställningen tar att göra, desto större risk för en ekonomisk kollaps är det, säger han till The Guardian.

Men omställningen till ett mer miljövänligt företagande innebär inte bara risker enligt bankchefen. De företag som är miljömedvetna kan göra stora vinster, särskilt inom Storbritannien, fortsätter han.

– Det kommer finnas industrier, sektorer och företag som det kommer gå väldigt bra för under den här processen för att de är en del av lösningen. Men det kommer också finnas de som halkar efter och kommer bli straffade för det.

Och det är bråttom för företagen. Mark Carney tror att de stora företagen i England har två år på sig att komma överens om regler för att rapportera sina egna klimatrisker och göra något åt dem innan globala tillsynsmyndigheter tar över och gör sina egna tillsyner.

800dagar