Klimat.

2019-10-15 09:30
Brand i en av ExxonMobils anläggningar i Texas.  Bild: TT/AP
Brand i en av ExxonMobils anläggningar i Texas. 
Puffetikett
Dagens ETC

Fossil- och biljättar lobbar mest mot klimatet

Fossiljättarna Chevron, Exxon­Mobil, BP och Shell står ensamma för 10 procent av de globala växthusgas­utsläppen. De är också högst upp på listan över de företag som lobbar hårdast mot lagstiftning för minskade utsläpp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Olje- och gasjättarna Chevron, ExxonMobil, BP, Shell och Total avslöjades 2015 för att ha försökt motarbeta Parisavtalet genom lobbyverksamhet. Nyligen visade en rapport från tankesmedjan Carbon Tracker att de stora olje- och gasbolagen under 2018 satsade 50 miljarder dollar i nya utvinningsprojekt som går på tvärs mot Parisavtalet.

Samma företag, ExxonMobil, Chevron och BP, toppar den ideella miljöorganisationen Influencemaps nya rapport över företag med mest negativ påverkan på klimatpolitiken.

Organisationen har analyserat tusentals uttalanden, policyförslag och politiska påverkanskampanjer från världens 250 största börsnoterade företag och de organisationer som de ingår i.

Majoriteten av företagen har ingen uttalad strategi kring klimatpolitik, tvärtom har ett antal av dem officiella klimatmål för den egna verksamheten. Det hindrar inte att flera, som exempel­vis Microsoft och Coca Cola, samtidigt finansierar handels­organisationer som motarbetar skärpt klimatpolitik.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Biltillverkare på värstinglistan

I en tidigare rapport från 2017 listade Inflencemap de 50 bolag som har mest inflytande på klimat­politiken i EU och USA.

En knapp tredjedel av bolagen ansågs ha en positiv påverkan, medan flertalets inflytande klassades som negativt. Samma företag inom fossilindustrin fortsätter att toppa listan i årets analys. Enligt rapportförfattarna har ingen positiv utveckling skett sedan 2017.

Vid sidan av olje- och gas­jättarna, som lägger stor kraft på att kontrollera, försena och blockera global klimatlagstiftning, utmärker sig flera stora biltillverkare för stort negativt inflytande. Däribland Fiat ­Chrysler, Daimler och BMW.

Enligt miljöorganisationen har nämnda biltillverkare jobbat systematiskt för att kontrollera och fördröja lagstiftning kring utsläpp och elbilar i EU och USA.

Rapportförfattarna varnar för att dessa biltillverkare kan få svårt att anpassa sig om den globala klimatpolitiken med kort varsel leder till skärpningar av utsläppskraven.

Elbilstillverkaren Tesla är, kanske inte så förvånande, den enda biltillverkaren på listan som stödjer ny klimatlagstiftning.

800dagar

Toppar listan över negativt inflytande

Rapporten Corporate Climate Policy Footprint 2019 - the 50 most influential har undersökt vilket inflytande världens 250 största börsnoterade industriföretag har på den globala klimatpolitiken. rapporten är sammanställd av miljöorganisationen Influencemap.

Olje- och gasjättar toppar listan över företag med mest negativt inflytande över klimatpolitiken De lägger varje år hundratals miljoner dollar på sofistikerade strategier för att styra den offentliga berättelsen om klimatkrisen, enligt Inflencemap.