Klimat.

2019-06-19 09:00
”För Miljöpartiet är det självklart att den här typen av investeringar i fossil energi inte är hållbara och inte är i enlighet med de svenska klimatmålen”, säger klimatminster Isabella Lövin (MP). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
”För Miljöpartiet är det självklart att den här typen av investeringar i fossil energi inte är hållbara och inte är i enlighet med de svenska klimatmålen”, säger klimatminster Isabella Lövin (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

Isabella Lövin: ”Investeringar i fossila bränslen tillhör historien”

Det är bra att mark- och miljö­överdomstolen beslutat att pröva Preemraffs tillstånd att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Det anser klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Det borde vara självklart för alla att investeringar i fossila bränslen tillhör historien”, säger hon till Dagens ETC.

I måndags meddelade Mark- och miljööverdomstolen efter en utdragen process att Preemraffs tillstånd till utbyggnad ska prövas på nytt. Det är positivt, anser klimatminister Isabella Lövin.

Miljödomstolens dom i november behandlade inte koldioxidutsläppen som den planerade verksamheten väntas ge upphov till, då domstolen tolkade EU-direktivet om handel med utsläppsrätter som att medlemsländer inte får ställa krav på koldioxidutsläpp.

– Den hittills rådande uppfattningen är att om en verksamhet omfattas av EU:s handelssystem för utsläppsrätter har domstolen enligt praxis inte beslutat om företagens nivåer på koldioxidutsläppen. Det är ett dilemma som visar att lagstiftningen måste ses över och förtydligas. Det borde vara självklart för alla att investeringar i fossila bränslen tillhör historien och att ökade utsläpp strider mot klimatmålen och Sveriges ansvar.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Betalar inget för utsläppsrätter

Bromma, Vattenfall, Arlanda och nu Preem. Kan Miljöpartiet under några omständigheter acceptera ett scenario där Preemraff får tillstånd till utbyggnad?

– För Miljöpartiet är det självklart att den här typen av investeringar i fossil energi inte är hållbara och inte är i enlighet med de svenska klimatmålen. Därför har vi drivit igenom i Januariavtalet att all relevant lagstiftning, inklusive miljöbalken, ska ses över så att den stämmer överens med de klimatpolitiska målen. Vi avser att börja översynen i höst.

– Vi har dessutom drivit på för att göra det betydligt dyrare att släppa ut, genom den reform av EU:s utsläppshandelssystem som hittills resulterat i att priset på utsläpp stigit med femhundra procent på ett år, säger Isabella Lövin.

Att priset på utsläppsrätter höjts kraftigt påverkar dock inte Preems verksamhet. Preem betalar inget alls för utsläppsrätter idag, inte heller om de utökar verksamheten och blir Sveriges största utsläppare. Det beror på att företag som anses vara mer koldioxideffektiva än jämförbara verksamheter enligt regelverket slipper betala för sina utsläpp.

Vill att regeringen tar över

Naturskyddsföreningen har skickat in en så kallad underrättelse till regeringen med en begäran om att regeringen, och inte domstolen, ska pröva ärendet om Preems tillstånd.

– Enligt miljöbalken är det möjligt för regeringen att ta över frågan och då blir det ett bredare perspektiv, där även klimatlagen tas i beaktande på ett tydligare sätt, säger organisationens ordförande Johanna Sandahl till TT.

– Vi inväntar underrättelsen från Naturskyddsföreningen och kommer då att analysera möjligheterna att ta över frågan, säger Isabella Lövin.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Preemraff

Det var i november förra året som tingsrätten i Vänersborg gav oljebolaget Preem tillstånd att utöka verksamheten vid företagets oljeraffinaderi i Lysekil.

Planerna innebär bland annat en ny anläggning för att förädla restolja till bensin och diesel, med fördubblade koldioxidutsläpp som följd.

Domen överklagades av en lång rad organisationer och privatpersoner och i måndags gav mark- och miljödomstolen prövningstillstånd.