Klimat.

2019-12-08 16:59
Foto: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Jultröjan är inte bara ful – utan också en plastbomb

Blinkande renhorn och högblanka tomtar. Ju fler färger desto bättre. Säsongen för jultröjan är här. Men varning utfärdas. 

Det är miljöorganisationen Hubbub som tar strid mot den älskade jultröjan, rapporterar The Guardian, som uppskattar att det nu bara i Storbritannien kommer att säljas tolv miljoner sådana – att lägga till de 65 miljoner som redan samlar damm i landets garderober.

Jultröjan har som fenomen kritiserats för sin obefintliga moderiktighet, men ändå ökar dess popularitet. Och därmed förbrukningen av plast.

Hubbub har analyserat 108 jultröjor från stora återförsäljare, bland andra Topshop/Topman. Resultatet: 95 procent är helt eller delvis producerad av olika plastmaterial.

Vansinne, enligt Hubbub, som också tagit rada på att två av fem jultröjor bara bärs en enda gång.

Var tredje ung konsument i Storbritannien köper sig en ny jultröja vare år.

Färre ändå känner till att de innehåller plast.

Sarah Divall är projektkoordinator på Hubbub:

– Folk ska så klart få klä ut sig och ha en härlig jul. Men du behöver inte köpa nytt för att göra det. Snabbt mode är ett av de värsta miljöhoten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter