Klimat.

2019-10-16 10:30
I en studie undersökte forskare två typer av miljövänliga köpbeteenden, minskad konsumtion och grön konsumtion.  Bild: Marcus Ericsson/TT
I en studie undersökte forskare två typer av miljövänliga köpbeteenden, minskad konsumtion och grön konsumtion. 
Puffetikett
Dagens ETC

Mindre shopping – bäst för både planeten och lyckan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enkät

1. Hur tror du att ditt välbefinnande skulle påverkas om du valde att shoppa eller konsumera mindre?

2. Mår du bättre om du handlar miljö- och klimatvänliga produkter?

Sofia Ahlström

24, Haninge

1. Jag skulle må bättre av att handla mindre, man behöver inte allt man köper. Jag tänker på naturen och planeten, men shoppar mer än jag borde.

2. Nej, jag tror inte riktigt på sånt. Mycket som är klimat- och ekomärkt har ändå färdats över halva jorden. Jag tror på second hand och säljer själv grejer på loppis.

Nicholas Niemen

19, Stockholm

1. Jag skulle definitivt må bättre, jag mår dåligt när jag spenderar mycket pengar. Ett riktigt bra köp eller ett fynd kan däremot höja välbefinnandet.

2. Ja, absolut, av moraliska skäl. Jag får dåligt samvete om jag köper något som jag vet skadar miljön eller klimatet. Hög konsumtion tär ju över huvud taget hårt på planeten.

Josephine Maglin

19, Alsike

1. Jag tror inte mitt välbefinnande skulle ändras varken till det bättre eller sämre om jag shoppade mindre. Jag tycker om att shoppa, jag förmodar att det triggar belöningssystemet.

2. Jag försöker vara medveten och handla klimatsmarta produkter, jag mår bättre då. Det kan döva dåligt samvete att välja produkter som är bättre för klimat och miljö.

Pär Anderheim

19, Östersund

1. Jag skulle förmodligen må bättre, och få mer pengar över till annat. Även om jag inte shoppar
så mycket, så tror jag att det kan bli ett vanebeteende och föra med sig en stress att hela tiden behöva köpa nya saker.

2. Ja, det känns bra, det kan vara en liten ego-boost också att välja produkter som är schyssta för ­klimat och miljö. Man känner att man gör något gott.

Hilma Roussakoff

19, Stockholm

1. Jag tror inte mitt mående skulle förändras särskilt av att dra ner på inköpen. Jag shoppar inte speciellt ofta, och det mesta jag köper hittar jag på second hand. Det balanserar upp konsumtionen av nya produkter.

2. Jag skulle absolut må bättre om jag valde etiskt schyssta och klimat- och miljövänliga produkter. Men på ett sätt tycker jag att jag gör det, genom att handla mycket begagnat.

800dagar

Studien

Studien ”Materialist values, financial and pro-environmental behaviors, and well-being”  har genomförts av forskare vid University of Arizona i USA.

Deltagarna har under fem år fått svara på frågor utformade för att mäta graden av materialistiska värderingar, ekonomisk planering, miljömedvetet beteende, personligt välbefinnande, tillfredställelse med livet, ekonomisk tillfredställelse och psykisk ohälsa.