Kommentar/Johan Ehrenberg.

2018-11-07 08:55
Puffetikett
Dagens ETC

Sätt stopp för Preems galna oljebygge

Vi måste sluta låtsas och börja ställa om på riktigt.

Det Preem gör när de ansöker om att få öka produktionen av diesel och bensin och andra produkter i ett utbyggt raffinaderi är att ansöka om att få öka de svenska utsläppen – rejält.

Det är hela sanningen.

Utsläppen av svavel, av CO2 och av andra skadliga ämnen.

Det mest absurda är att det ska ske i Sverige för att Preem ska kunna sälja ännu mer diesel och bensin till andra länder.

Sverige är ett exportland av smutsig, fossil energi.

Energi vi själva inte använder eller behöver.

Det här är precis lika galet som när Norge satsar på att ta upp mer olja och gas och sedan kallar sig klimatvänliga för att man bygger elbilsladdare. Utsläppen från den fossila energin sker ju ”av andra”.

Men självklart är det vi i Sverige som blir ansvariga för att vi ger världen mer smutsig, raffinerad, fossil energi. Liksom norrmännen är ansvariga för det de tar upp.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Det är inte små mängder vi talar om. Preemraff kommer fördubbla CO2-utsläppen. Att det kan tillåtas – om Mark- och miljödomstolen fattar beslutet – beror bara på att just den värsta klimatboven, CO2, inte behöver några tillstånd för att få släppas ut.

Det är denna sjuka politiska flathet Preemraff försöker utnyttja.

Men det här går tvärs emot allt vi borde göra idag.

Preeemraff låser fast oss i mer fossil energi. Allt tal om ”fossilfria bränslen” handlar om små, små satsningar som fungerar som alibin för denna 15-miljardersatsning på förstört klimat.

Det här borde inte förvåna någon. Preemraff är ett saudiskt bolag, det kallas svenskt för att det ligger i Sverige, men ägare och investerare är diktaturens Saudi.

Det vi gör är att öka Saudiernas oljemakt genom att erbjuda billig och ren svensk el som driver raffinaderiet.

Det bör vi naturligtvis avstå ifrån.

Den mest upprörande lögnen är naturligtvis att Preem själva påstår att detta projekt på sikt skulle minska CO2-utsläppen. Argumenten känns igen: det är bättre att Preem gör det själva än att låta någon annan göra jobbet och då släppa ut ännu mer. De påstår också att man ska lagra utsläpp i norska havet. Det här är en teknik som ingen vet om den fungerar och som kraftigt kritiserats i Norge. Det är en ren chansning att lagrad CO2 på havsbotten verkligen stannar kvar.

I själva verket är det här exakt samma bluff som Vattenfall genomförde när man storsatsade på kolkraft i Tyskland i början på 2000-talet. CO2 skulle grävas ner och de smutsiga verken vara ”renare än alla andra”.

Det blev bara utsläpp av de orden. Förstörelse.

Vi måste minska fossil energi på jorden. Vi måste stoppa investeringar i mer förstörelse. Vi måste sluta låtsas och börja ställa om på riktigt.

Mark- och miljödomstolen måste sansa sig och bromsa det här bygget.

Ingen vinner på att saudiska ägare får dubbla utsläppen i Sverige.

Utom den giriga diktaturen.

800dagar