Bilder.

2019-12-06 16:00
 • The Extras, 2019 Bild: Alex Prager
  The Extras, 2019
 • Interstate 110, 2012.
  Interstate 110, 2012.
 • Annie, 2008 Bild: Alex Prager
  Annie, 2008
 • Culver City, 2014 Bild: Alex Prager
  Culver City, 2014
 • Welcome Home, 2019 Bild: Alex Prager
  Welcome Home, 2019
 • Rachel and Friends, 2009 Bild: Alex Prager
  Rachel and Friends, 2009
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Film noir – i sprakande färger

Iscensättning. Det är vad den amerikanska fotografen och regissören Alex Prager sysslar med. Just nu visas hennes utställning Welcome Home på Fotografiska museet i Stockholm.

Iscensättning. Det är det den amerikanska fotografen och regissören Alex Prager sysslar med. Just nu visas hennes utställning Welcome Home på Fotografiska museet i Stockholm. Prager är född och uppvuxen i Los Angeles och hon arbetar med Hollywoodska metoder: På hennes fototagningar deltar skådespelare, statister, rekvisitörer, kostymörer, ljussättare och specialeffektstekniker.

Hennes fotostudio i Los Angeles-stadsdelen Silver Lake, som ligger intill Hollywood, är fyllt av nostalgisk färgglad rekvisita. Hennes estetik är klart filmisk och har kallats för ”särskilt kalifornisk”. Det är det verktyg hon använder för att minutiöst arrangera en scen och, med noga genomtänkta rekvisitadetaljer och posering, kunna fånga motsägelsefullheterna mellan ytan och det inre livet: ”Den mörkare sidan av människans natur, som ligger dold just under ytan av konstruerade lager och som distraherar oss från vad som är viktigt”, om hon får lov att definiera det själv.

Likt en film noir i sprakande färger förmedlar hennes verk existentiella dilemman och andas lika mycket läckra fernissor som nära förestående tragedier – när katastrofen inte redan inträffat.

Utställningen kan besökas till och med den 8 mars 2020.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter