Sexspalt.

2019-06-17 14:00
Karina Bäckström, sexolog.
Karina Bäckström, sexolog.
Puffetikett
Dagens ETC

Måste man gilla oralsex?

”Ska man ha sex så ska man göra det som känns bra, inte sånt man tror förväntas av en oavsett om det gäller samlag, oralsex eller något annat.”

Fråga: Måste man gilla oralsex? Jag fattar själv inte hypen kring just oralsex men känner mig lite knäpp ibland eftersom alla verkar gilla det. Jag tycker inte det är speciellt upphetsande att ge och att få är bara direkt avtändande. Det känns bara slabbigt och meningslöst då det inte blir nog friktion.

Jag har funderat om jag är hämmad eller vad som kan ligga bakom, men jag känner mig inte särskilt hämmad när det gäller annat. Jag trivs helt ok med min kropp, har inte speciellt svårt att ta för mig sexuellt, jag gillar att ha sex (ja, inte oralsex då) kommer rätt lätt och har inte varit med om något traumatiskt när det gäller sex.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Svar: Det korta svaret på din fråga är, nej, man måste inte gilla oralsex. Långt ifrån alla gillar det, du är inte alls knäpp och det är inget fel på dig. Ska man ha sex så ska man göra det som känns bra, inte sånt man tror förväntas av en oavsett om det gäller samlag, oralsex eller något annat. Vissa kan gilla att ge oralsex men inte få, eller tvärt om, och vissa är som du och gillar varken det ena eller andra. Inte alla blir heller kåta av att just ge oralsex utan man kanske gör det för att partnern uppskattar det. Det kan däremot vara så att man tänder på att partnern blir tänd.

Det finns helt enkelt många bra anledningar till att ha en viss typ av sex, eller sex överhuvudtaget, och huvudsaken att man inte gör något man verkligen inte vill eller far illa av.

Det finns dock personer som undviker att få oralsex på grund av rädsla eller svårighet att ta emot bara för egen del. Det kan vara oro att vara ofräsch, att man skulle smaka eller lukta konstigt eller kanske att ens kön inte är attraktivt nog.

Att avstå från oralsex för att det inte är skönt ser jag inget problem med. Det är dock synd om någon begränsar sig, oavsett om det gäller sex, att visa sig i bikini eller åka buss med främmande människor, bara för att man är rädd att inte duga, inte klara det eller att någon skulle skratta.

Rädslostyrda undvikandet begränsar ofta ens liv, man missar helt enkelt saker som kan göra livet roligare och bättre, och kan därför vara värt att jobba med. Att våga gå emot rädslan kan då ge en chans till positiva upplevelser.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter