Recension.

2019-06-19 16:14
Karin Cyrén står bakom den textlösa boken ”Maraton”, där läsaren själv får binda samman händelseförlopp på olika sätt. Bild: Viet Cuong Truong
Karin Cyrén står bakom den textlösa boken ”Maraton”, där läsaren själv får binda samman händelseförlopp på olika sätt.
Puffetikett
Dagens ETC

Textlösa böcker lockar till en analog värld

”Labyrint” och ”Maraton” är två nya helt textlösa böcker, så kallade silent books. Böckerna med sina rika bild­världar är en befriande analog motvikt till dagens digitala värld, då det egna bläddrandet och fantasin får öppna dörrarna till de berättelser som finns där, skriver Dagens ETC:s recensent.

En figur med rött ansikte, glas­ögon och gul näsa inleder ”Labyrint”, en renodlad bilderbok i stort format. På de vägar som går genom uppslagets myller av färgglada grupper av människoliknande figurer, djur och figurer som inspirerats av bilderna i de digitala spelvärldarna. Gångarna mellan grupperna är, som bok­ens titel anger, upplagd som en labyrint, där det gäller att hitta rätt väg ut.

Boken innehåller 16 labyrinter av skiftande slag. Här finns en sorts kvarter utan tak, där det gäller att hitta sin väg genom de öppna dörrarna in till möblerade rum, innergårdar men också oväntade platser. Här finns också tempelliknande byggnader, något som ser ut att vara märkliga detaljer sett i ett mikroskop, en djungelliknande plats befolkad av tigrar och futuristiskt utformade platser i starka färger och en flygbild över en tätbefolkad strand med färgglada parasoller.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Påminner om sällskapsspel

”Labyrint” är starkt präglad av ett digitalt bildspråk. Miljöerna i ”Maraton” är av en helt annan karaktär, där det är mjukare färger och mer organiska linjer som gäller. Boken inleds vid startlinjen för en grupp maratonlöpare. Loppet går ut ur staden till en landsbygd som rymmer skrämmande möten, då löparna blir jagade av vilda djur, siktade på av bågskyttar och hamnar i en svärm av fladdermöss. Lopp­et går genom ett stort antal varierade miljöer och passerar dessutom från dag till natt. Det hela slutar med målgång och prisutdelning.

Båda är silent books, det vill säga böcker helt utan text. När det kommer till innehållet så kan bilderna i ”Labyrint” locka till en rad småhistorier medan ”Maraton” snarare består i en längre berättelse, där läsaren kan hitta och binda samman karaktärer och händelseförlopp på olika sätt. ”Labyrint” kan också sägas ha en funktion som påminner om sällskapsspel, i letandet av möjliga vägar.

Sätt att skapa kontakt

År 2012 inleddes ett projekt i Italien, där silent books användes som ett sätt för komma i kontakt med och stimulera barnen på flyktingförläggningar. Projektet startade av organisationen IBBY, som arbetar med att främja barns läsning. Några år efter försöket i Italien startade IBBY ett liknande projekt även på några orter i Sverige, där det fanns flyktingmottagning.

Som stimulerande läsning fungerar genren även för andra. I en värld där många barn tillbringar mycket tid med att spela digitala spel är de tysta böckerna en befriande analog motvikt. Här finns mycket spänning och rörelse, men ingen färdigskriven berättelse som leder en dit. Det blir istället den egna iakttagelse­förmågan och fantasin som agerar inkörsportar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Labyrint

Bilder: Théo Guignard

Förlag: Lilla Piratförlaget

Ålder: 3+

Maraton

Bilder: Karin Cyrén

Förlag: Lilla Piratförlaget

Ålder: 3–6 år

Textlösa böcker

IBBY

International Board on Books for Young People, IBBY, är en internationell organisation vars mål är att ”sammanföra barn och böcker”. IBBY grundades i Zürich i Schweiz 1953 och har sjuttio nationella sektioner, däribland en i Sverige.

Silent books

Projektet ”Silent Books, from the world to Lampedusa and back” startades 2012 av organisationen IBBY 2012, när en stor mängd flyktingar från afrikanska och arabiska länder började anlända till den italienska ön.

Genom böckerna som inne­håller starka berättelser som enbart berättas genom bilder så kunde flyktingbarnen underhållas oavsett vilket språk som talades.

Fler textlösa böcker

”Hundpromenaden”, Sven Nordqvist, Opal.

”Ankomsten”, Shaun Tan, Lilla Piratförlaget.

”Resan”, Aaron Becker, ABC-förlag.