Ledare. Sven-Eric Liedman.

2019-08-19 03:00
Puffetikett
Dagens ETC
ETC Göteborg

Alternativhögern skiftar blixtsnabbt mellan skämt och dödligt allvar

Det finns en framgångsrik representant för den alternativa högern i Sverige: Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För några veckor sedan steg den 21-årige Patrick Crucius, beväpnad med ett halvautomatiskt vapen, in i ett varuhus i El Paso, Texas. Strax innan hade han på sajten 8chan publicerat en text där han påstod att latinamerikanerna höll på att ta över ”mitt älskade Texas”.

På några korta minuter dödade han 22 personer och skadade 24.

Crucius var fram till helt nyligen ”en relativt normal republikansk Trump-anhängare”, enligt goda källor. Men sedan överträffade han presidenten i sitt hat mot latinamerikanska invandrare. Sajten 8chan blev hans nya hem där han fritt kunde uttrycka sin gränslösa vrede.

Nu har 8chan stängts ner, alltför komprometterad efter tre stora terrordåd som strax före själva dådet annonserats där av gärningsmännen. Men män som delar Crucius åsikter samlas nu på andra sajter. Om inte annat har de alltid GAB, den alternativa högerns självklara hemort med sin gröna groda och sin försäkran ”Here You Can Speak Freely”.

Den extrema högern har idag en maktposition som aldrig förr. Den har bland annat en president i Vita Huset. Denne president meddelar sig med världen framför allt via Twitter. Twitter är ett mer neutralt medium (vi är många där) men presidenten är en av dess trognaste bidragsgivare, redo för en spontan kommentar så snart han sett morgonens program på Fox News.

Denne Donald Trump inbjöd i förra månaden till ett möte med den alternativa högerns hjältar på internet. Mötet kallades högtidligt en ”Social Media Summit”, alltså ett toppmöte, och många av de tongivande extremisterna var verkligen där, redo att hjälpa presidenten att smutskasta både demokratiska presidentkandidater och hederliga journalister. En av dessa journalister som vågade ifrågasätta tillställningen tillrättavisades av en av Trumps tidigare rådgivare, Sebastian Gorka, som under de övriga närvarandes jubel kallade journalisten ”a punk”, ett kräk.

Mötet är ett tecken bland många på att Donald Trump känner sig hemma i alt right-rörelsen. Han delar den råa tonen, den plumpa humorn och föraktet, ibland stegrat till hat, mot människor som i dessa kretsar betraktas som mindre värda, det må gälla mexikaner, muslimer eller afrikaner, homosexuella, feminister eller miljö- och klimataktivister. Idealet för både honom och hans gäster är den vite mannen med rötter i England, Tyskland eller Skandinavien. Denne karlakarl anses hotad i vår tid, och det är hög tid att han går till motattack.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men Trump har veterligen inte använt den rika värld av symboler och myter som den alternativa högern har utvecklat framför allt på sociala medier. Även om målet är destruktivt, kan ingen frånkänna upphovsmännen kreativitet och till och med humor.

Ta bara deras dyrkan av mjölkglaset. Det är bara en liten del av mänskligheten som tål att dricka mjölk vid vuxen ålder. Det rör sig huvudsakligen om människor med rötter i nordvästra Europa. Kort sagt: de äkta vikingarna! Det är karlakarlar med sina väna sköldmöer.

Den alternativa högerns hjältar presenterar ofta sig själva på nätet med symbolen för ett mjölkglas.

De hyser ett oändligt förakt för vad de kallar sojapojkarna, alltså de människor som byter ut mjölkprodukter mot soja. Soja visar sig innehålla en variant av det kvinnliga könshormonet östrogen, och den alternativa högern tvekar inte att påstå att de män som dricker eller äter sojaprodukter förlorar sin manlighet. Det spelar ingen roll att påståendet är lögn. Finns det inte alternativa fakta?

Anders Sundell har i en intressant essä i Dagens Arena visat hur den alternativa högern hela tiden blixtsnabbt skiftar mellan skämt och allvar. Massmördaren i El Paso hade flabbat med sina likar till den dag han bestämde sig för att gå från skämt till allvar.

Det finns en framgångsrik representant för den alternativa högern i Sverige: den moderate riksdagsmannen Hanif Bali, som gärna pryder sina inlägg på nätet med mjölkglas, gröna grodor och annat. För några år sedan publicerade han en bild av sig själv med en k-pist siktande mot Dagens Nyheter. När han i tv-programmet Min sanning konfronterades med bilden svarade han överlägset att ”ingen under 30 missförstår den”.

Det är som vi nu vet inte sant. Bali själv skulle aldrig göra allvar av hotet, men kanske någon ung följare som gripits av gränslös förbittring?

Tidigt i våras var jag på ett intressant seminarium på Konstnärliga fakulteten i Lund. Tobias Linné talade där om Alt right’s uppfinningsrikedom. Rörelsen utgör idag ett slags estetiskt avantgarde.

En viss dysterhet spred sig i församlingen. Hade inte vänstern under hela 1900-talet dominerat avantgarde-konsten? Men nu, på gränsen till 2020-talet?

Hoppet står till en ung generation som till skillnad från den alternativa högern kan se skillnad mellan skämt och allvar och mellan verkliga fakta och alternativa men som på internet kan utveckla en ännu större uppfinningsrikedom. Vad skulle inte skapande genier kunna göra av hotande klimatkatastrof och växande klasskillnader?