Ledare. Beatrice Rindevall.

2017-08-13 08:30

Håll i hatten, winter is coming

”Moderaterna har en svag ledare, stor intern kritik och förvirrade väljare efter den radikala politiska svängningen sedan förra valrörelsen.”

Förhoppningsvis har politikerna haft en lugnande sommar, för hösten kommer bli hård. Med strax över ett år kvar till valet är det full ruljangs i de flesta partierna – och håll i er, för saker kommer hända.

Enligt en Demoskopundersökning som kom ut i veckan tappar Sverigedemokraterna 3,5 procentenheter, från 20,1 till 16,6 procent. Även en Novusundersökning som kom direkt efter visar att Sverigedemokraterna tappar. Lite oklart drar Demoskops vd slutsatsen att missnöjda väljare är beredda att gå tillbaka när partierna man sympatiserar med lever upp till ens förväntningar.

För vilka förväntningar har då väljarna? Under sommaren har kaoset kring Transportstyrelsen inte kunnat undgå någon, men i undersökningarna ligger Socialdemokraterna stabilt – som ett tryggt skepp opåverkat av stormen alliansen försökt piska upp.

Moderaterna går också upp i undersökningarna, trots det uppenbara kaoset i partiet. Efter Anders Borgs katastrofkväll gick Anna Kinberg Batra ut och sa att hon såg allvarligt på händelsen, och Anders Borg svarade på sin Facebooksida. ”Jag känner mig djupt besviken. Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten. Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet.”

Så efter kvällen där Anders Borg uppges tagit män mellan benen, kallat kvinnor för hora och försökt starta en kukmätartävling tycker Anders Borg att det är rimligt att ifrågasätta Anna Kinberg Batras omdöme. Det är en enskild händelse, men att Anders Borg känner sig trygg med att offentligt kritisera Anna Kinberg Batra efter en sådan händelse visar tydligt hur instabila Moderaterna är som parti. De har en svag ledare, stor intern kritik och förvirrade väljare efter den radikala politiska svängningen sedan förra valrörelsen.

I andra delar av alliansen är det liberal partiledarfight mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, och ingen har hört något från Kristdemokraterna som var fjärde alliansväljare tror kommer åka ur riksdagen. Den enda stabila stjärnan på alliansscenen är Annie Lööfs Centerparti som, liksom fisken i vattnet utnyttjar sin starka position i den svaga alliansen.

Att påstå att partierna lever upp till förväntningarna i det här är magstarkt. En troligare förklaring är att folk på semester har undvikit politiken för att efter lite avgiftning ha släppt en del av mattheten mot de etablerade partierna. Sverigedemokraternas tillfälliga nedgång är inget vi ska räkna med håller i sig så länge de resterande partierna agerar ansvarslöst.

På den rödgröna sidan riskerar Miljöpartiet att åka ur riksdagen, men ger intryck av att ha tagit nödvändiga steg för att vinna tillbaka sina väljare. Vänsterpartiet har varit lågmälda utan tecken på att hitta ny styrka än, och om Feministiskt initiativ kommer hitta samma styrka som inför förra valet är oklart, nästintill otroligt.

Som det ser ut nu har varken alliansen eller de rödgröna särskilt stor chans att få majoritet i nästa val, vilket innebär att de som ska bilda regering kommer behöva ta hjälp av Sverigedemokraterna, eller fortsätta med budgetöverenskommelsen.

Trots detta fortsätter allianspartierna att försöka skapa kaos genom att hota att fälla regeringen för, bland annat, 80 kronor skatt på en flygbiljett, istället för att fokusera på att lösa grundproblemet. Det är knappast att ta ansvar för ett politiskt välmående, och inte ens de borgerliga ledarsidorna spar på kritiken.

Oavsett vad man tycker om det verkar dagens enda lösning för att skapa stabilitet utan Sverigedemokraterna att bryta upp blockpolitiken. Om inte taktiken byts är risken otroligt hög att vi vid nästa val får ett lika oklart parlamentariskt läge som i dag, då situationen inte har förändrats.

Det enda en oförändrad situation gör är att skapa förutsättningar för Sverigedemokraterna att få igenom sin politik i riksdagen, och för en svag opposition att fortsätta spela ett så kaosartat spel som alliansen gjort den här mandatperioden. Då kan vi räkna med fyra nya år av budgetbråk, hot om nyval och högt politiskt spel för att sänka regeringens politik, oavsett vilken regering vi ser. Exakt det som väljarna är utleda på.

Tyvärr visar alliansen ännu inga tecken på att ta sig samman, men hösten kommer visa om Kinberg Batra byts ut och vem som står som vinnare i Liberalernas maktkamp. Först efter det kommer vi se om vi har någon politisk stabilitet i sikte, men signalerna är inte goda. Tills dess kan vi fortsätta vänta oss slag i luften, försök att plocka billiga politiska poänger och fortsatt utmattade väljare benägna att proteströsta. Så håll i hatten, för stormen ser ut att bli värre innan den är över.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver krönikor i ETC:s lokaltidningar en gång per månad.