Nyheter.

2019-12-09 12:07
Foto: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Historisk dom: Krögare dömd till fängelse för människoexploatering


Ett ungt par från Bangladesh arbetade under slavliknande förhållanden på restaurangen i Norrköping. Det är första gången brottsrubriceringen används i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En historisk dom förkunnades i Norrköpings tingsrätt i torsdags när brottsrubriceringen människoexploatering användes för första gången i Sverige. En restaurangägare i 50-årsåldern dömdes till åtta månaders fängelse och skadestånd på över 100 000 kronor till ett ungt par från Bangladesh.

Paret ska ha utnyttjats av krögaren som tvingat dem att arbeta under slavliknande förhållanden elva till tolv timmar om dagen, sex till sju dagar i veckan för en ersättning på 19 respektive 28 kronor i timmen. Paret bodde ovanpå arbetsplatsen och fick äta rester från köket om natten.

– Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren, säger tingsfiskalen Rebecca Haenflein i ett pressmeddelande.

Ska överklagas
Kammaråklagare Eva Wintzell tycker att domen är mycket välmotiverad.

– Tingsrätten har ju kommit fram till att det finns bevisning för att målsägandena, det unga paret, blivit vilseledda och utnyttjade i en svår situation samt att den ”ersättning” för mat och husrum som de fått för sitt arbete inneburit att de arbetat under uppenbart orimliga arbetsvillkor, säger hon till SVT.
Enligt mannens försvarsadvokat kommer domen överklagas.

Domen i Norrköpings tingsrätt i torsdags är den första i sitt slag, sedan människoexploatering infördes i brottsbalken 1 juli 2018. Under 2018 anmäldes fyra sådana brott, men inga åtal väcktes. Till och med augusti i år har två åtal väckts, skriver tidningen Lag & Avtal. Den fällande domen i Norrköpings tingsrätt kan bli vägledande för var gränsen går för människoexploatering i svenskt arbetsliv.

FAKTA:

1 juli 2018 infördes människoexploatering i brottsbalken.

Människoexploatering innebär utnyttjande av människor genom till exempel tvångsarbete eller arbete under uppenbart orimliga villkor. Straffet är fängelse i högst fyra år. Grov människoexploatering kan ge upp till tio års fängelse.