Utrikes.

2019-12-06 09:00
Över tre miljoner människor har registrerat sig för att säkerställa att de får rösta i valet den 12 december.  Bild: Shutterstock
Över tre miljoner människor har registrerat sig för att säkerställa att de får rösta i valet den 12 december. 
Puffetikett
Dagens ETC

Brexit, klimat och sjukvård – här är största frågorna i brittiska valet

Nästa vecka är det val i Storbritannien och precis som väntat handlar mycket om Brexit. Med en deadline i slutet av januari är det föga förvånande – men både sjukvården och klimatet har seglat upp som stora frågor inför valet.

Till och med Brexitpartiet har vallöften som inte har med Storbritanniens utträde ur EU att göra.

Dagens ETC:s Andrea Wesslén guidar dig genom Storbritanniens största partier och några av deras tyngsta löften inför valet nästa torsdag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Labour

Slogan

”It’s time for real change”

Partiledare

Jeremy Corbyn

Opinionen

Låg i helgen mellan 31 och 34 procent i olika undersökningar, innan valet kallades låg Labour närmare 25 procent.

Brexit

Labour vill förhandla fram ett nytt mjukare Brexitavtal med EU för att sedan låta det brittiska folket välja mellan det avtalet eller ingen Brexit, i en folkomröstning.

Det nya avtalet ska finnas klart inom tre månader, folkomröstningen ska hållas senast ett halvår efter valet.

Klimat

Under Labours kongress i höstas röstade partimedlemmarna fram en mycket radikal ”green new deal”. Hela partiets nya gröna politik har inte hittat in i valmanifestet, men av de tre största brittiska partierna är Labour mest ambitiöst. Manifestet talar om att ha reducerat den övergripande majoriteten av landets utsläpp till 2030 samt att nå nollutsläpp på 2030-talet.

Sjukvård

Labour vill öka landets sjukvårdsbudget med 4,3 procent och samtidigt göra läkemedel, grundläggande tandvård och sjukhusparkering gratis.

Annat

Lovar att höja minimilönen från 102 till 124 kronor i timmen, samt vill nationalisera flera nyckelindustrier, inklusive järnväg, post, energi och bredband. Partiet vill även skrota universitetens terminsavgifter.

Tories

Slogan

”Get Brexit done, unleash Britain’s potential”

Partiledare

Boris Johnson

Opinionen

Fick mellan 39 och 46 procent i helgens opinionsundersökningar, lite högre än innan valet kallades – men ledningen över Labour har minskat.

Brexit

Konservativa Tories slogan säger det mesta: Boris Johnson och company vill lämna EU senast den 31 januari, med eller utan avtal – men helst med. Övergångsperioden som enligt nuvarande schema ska vara till slutet av 2020 ska inte heller förlängas.

Klimat

Tories vill att Storbritanniens nettoutsläpp ska nå noll till 2050, den minst ambitiösa deadlinen bland de brittiska partierna. Boris Johnson har anklagats för att strunta i klimatet, inte minst sedan han vägrade delta i en partiledardebatt om ämnet i förra veckan. Johnson och Nigel Farage, som inte heller deltog, ersattes i debatten av smältande isskulpturer.

Sjukvård

Det största löftet från Tories som inte har med Brexit att göra är att landet ska få 50 000 nya sjuksköterskor. Det löftet har skapat viss förvirring eftersom det i de 50 000 ingår 18 500 personer som redan arbetar som sjuksköterskor idag men som enligt Tories ska uppmuntras att stanna kvar och inte sluta.

Annat

Invandringen ska minskas, anser Tories. Partiet vill införa ett poängbaserat invandringssystem i australiensisk stil. Planen är att det ska leda till fler högutbildade och specialiserade invandrare.

Brexitpartiet

Slogan

”We are ready”

Partiledare

Nigel Farage

Opinionen

Får mellan två och fyra procent i de senaste undersökningarna.

Brexit

Brexit! Så snart som möjligt, utan en förlängd övergångsperiod. Ett tag menade partiledare Farage att Brexit utan avtal var den enda vägen, men han har sedermera öppnat sig för premiärminister Boris Johnsons Brexitavtal.

Klimat

Klimatet nämns inte, men för att ”investera i miljön” ska miljoner träd planteras och ett globalt FN-initiativ stödjas.

Sjukvård

Sjukvården i form av NHS ska inte privatiseras.

Annat

Brexitpartiets vallöften är inte de mest detaljerade, utan handlar mer om att kunna påverka en framtida regering i den riktning man ser som rätt: Momsen på bensin ska sänkas, invandringen ska minskas, liksom bistånden. Dessutom ska arvsskatten bort och bredband ska vara gratis i fattigare regioner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Liberaldemokraterna

Slogan

”Stop Brexit build a brighter future”

Partiledare

Jo Swinson

Opinionen

Får mellan 13 och 15 procent av rösterna enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Brexit

Ja, det hörs ju på partiets valslogan vad Liberaldemokraterna ser som viktigast i årets val. De vill dra tillbaka artikel 50 omedelbart. Pang bom, slut på Brexitsagan.

Klimat

80 procent av landets el ska komma från förnybara källor senast 2030, ett ambitiöst löfte med tanke på att regeringen räknar med att strax under 50 procent av landets el kommer att vara förnybar om ett decennium. Nettoutsläppen ska nå noll till 2045. Liberaldemokraterna vill även höja skatten för de som flyger mest internationellt.

Sjukvård

En höjd inkomstskatt ska ge 87 extra miljarder till sjukvården varje år.

Annat

Liberaldemokraterna vill höja lönen för de som har nolltimmarskontrakt, ta emot 10 000 flyktingar per år och bygga 300 000 nya hem varje år. Dessutom ska priserna på tågbiljetter frysas.

Skotska nationalistpartiet

Slogan

”Stronger for Scotland”

Partiledare

Nicola Sturgeon

Opinionen

Ligger på 3–4 procent i hela Storbritannien, men enligt en färsk undersökning får de 44 procent av rösterna i Skottland.

Brexit

Vill stoppa Brexit.

Klimat

Nettoutsläppen ska nå noll senast 2045.

Sjukvård

Vill höja anslagen till sjukvården.

Annat

Vill hålla en ny folkomröstning om självständighet. Nästa år, närmare bestämt. Brexit används som ett argument här, eftersom den skotska befolkningen röstade för att stanna i EU med ungefär 60 procents marginal.

Partiet vill också att Storbritannien ska göra sig av med sina kärnvapen (som förvaras i Skottland) och i stället lägga pengarna på välfärden. Dessutom ska tre pappamånader införas.

Green party

Slogan

”If not now, when?”

Partiledare

Jonathan Bartley och Sian Berry

Opinionen

Ligger mellan en och fem procent enligt opinionsundersökningarna. Brukar få en parlamentsledamot.

Brexit

De brittiska gröna vill ha en ny folkomröstning om Brexit, där de kommer att driva kampanj för att Storbritannien ska stanna i EU.

Klimat

Det är så klart föga förvånande att den viktigaste frågan för de brittiska gröna är klimatet, samt att de har landets mest ambitiösa klimatpolitik. 1 230 miljarder kronor om året ska gå till att minska utsläpp och noll nettoutsläpp ska vara uppnått till 2030. En rejäl koldioxidskatt ska införas, de som flyger ofta ska betala en avgift, utsläppsneutrala hem ska byggas och hundratals miljoner träd ska planteras. Bland annat.

Sjukvård

Sjukvården ska få 74 miljarder extra om året, universitetens terminsavgifter ska avskaffas och alla vuxna ska en basinkomst på dryga 1 000 kr i månaden.

Annat

Partiet vill även skrota det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar som har sett till att de aldrig har haft mer än en parlamentsledamot.

Flera populära partier är lokala

Storbritannien är uppdelat i fyra olika länder – England, Wales, Skottland och Nordirland.

Några av de mest populära partierna i Wales, Skottland och Nordirland är lokala och ställer bara upp i sina länder.

Exempel på dessa är nordirländska DUP, demokratiska unionistpartiet, som under den senaste mandatperioden har agerat stödparti åt den konservativa regeringen och SNP, skotska nationalistpartiet, som är det överlägset största partiet i Skottland.

I Skottland och Nordirland finns även lokala parlament och ett visst självstyre.

Svårtolkade opinionsundersökningar

Opinionsundersökningar inför brittiska val är svårtolkade. Detta eftersom parlamentsledamöter utnämns genom att vinna enmansvalkretsar.

Helhetsproportionerna spelar alltså ingen roll när det gäller mandat i parlamentet.

Förändringar i opinionsundersökningar kan dock ge en fingervisning om hur valresultatet kan ändras jämfört med tidigare val.

Rekordmånga har registrerat sig

Över tre miljoner människor registrerade sig för att säkerställa att de får rösta i valet den 12 december, ett rekord för Storbritannien.

Två tredjedelar av de nya registrerade tillhör åldersgruppen 18–34, någonting som ses som mycket positivt för Labour.