Utrikes.

2019-10-15 14:00
Demonstranter vid Trafalgar Square, London, den 11 oktober. Bild: Matt Dunam/AP/TT
Demonstranter vid Trafalgar Square, London, den 11 oktober.
Puffetikett
Dagens ETC

Brittisk polis inför demonstrationsförbud för Extinction rebellion

1 400 personer har gripits i London efter att polisen beslutat om demonstrationsförbud för aktivistgruppen.

Efter att beslutet nådde demonstranterna började polis forsla bort de tält som satts upp på Trafalgar Square. Vittnen på plats säger till The Guardian att det hela har gått lugnt till och de som frivilligt velat lämna platsen har kunnat göra det. Fler än 1 400 personer har dock valt att sitta kvar under veckan som gått och dessa har arresterats. Nu manar Extinction rebellion via ett pressmeddelande till paus i London-demonstrationen.

”Klimatkrisen kommer inte försvinna och vi förblir beslutsamma i våra försök att motverka det. Vi uppmanar regeringen och myndigheterna att ansluta sig till oss, vi kan inte göra detta själva. Det här är större än oss alla. Till rebellerna, det här är ett ögonblick för paus och att komma ihåg varför vi är här”, skriver man bland annat.

Beslutet att skingra demonstranterna fattades under måndagen och enligt The Guardian har några av Extinction rebellion-aktivisterna kedjat fast sig själva för att sinka polisens arbete.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Extinction rebellion

• Ofta förkortat ”XR”

• Systemkritiskt aktivistnätverk med rötter i miljörörelsen

• Arbetar internationellt och utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad

• Kräver radikala åtgärder för att stoppa den globala uppvärmingen.